Przepisy na ciasta z orzechami


Ciasta z orzechami to dobry pomysł na przepyszne wypieki, które zasmakują wszystkim domownikom i gościom. Poniżej znajdziesz swa ciekawe przepisy.

Ciasto orzechowe

Składniki niezbędne do zrobienia ciasta: 25 dag margaryny, 25 dag mąki, 25 dag cukru, 5 białek, 5 żółtek, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 ml rumu, 15 gag zmielonych orzechów włoskich oraz tłuszcz i bułka tarta do formy.

By zrobić polewę potrzebujesz następujących składników: 20 dag cukru pudru, 8 dag orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny. Miękką margarynę ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszaj. Dodaj skórkę z cytryny i rum, delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywna pianę, dodaj orzechy i całość dodaj do ciasta. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Włóż do niej ciasto, które należy piec około 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z piekarnika dokładnie ostudź. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Posmaruj nim ciasto i udekoruj orzechami.

Ciasto orzechowe z powidłami

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 4 szklanki mąki, 1 ½ kostki margaryny, 6 żółtek, ¾ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie proszku do pieczenia oraz 1 opakowanie cukru waniliowego.

Do przełożenia ciasta potrzebujesz: 1 szklanki cukru, 6 białek, 1 opakowania kremu karpatkowego, 1 słoik powideł śliwkowych, 100 g wódki oraz 20 dag łuskanych orzechów włoskich.

Do dekoracji potrzebujesz polewy czekoladowej.

Z podanych wyżej składników zagnieć ciasto jak na makaron, podziel je na pół i wyłóż nim dwie identyczne, niskie i prostokątne formy do pieczenia. Posmaruj je powidłami śliwkowymi. Białka ubij na sztywna pianę, następnie dodaj do niej szklankę cukru i ubijaj jeszcze około 2 minuty. Nałóż ja na powidła, posyp posiekanymi orzechami. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj krem karpatkowy według przepisu podanym na opakowaniu i wlej dodatkowo do niego wódkę. Na pierwszy placek nałóż otrzymany krem karpatkowy, nakryj drugim, odwracając go warstwą orzechowo – śliwkową do dołu i polej polewą czekoladową.

Ciasta te są bardzo smaczne i niezbyt skomplikowane. Warto wypróbować podane przepisy.





Kategoria: Przepisy na ciasta | Wyświetlenia: 2856
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur kleje do parkietów toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu