Chmiel


Chmiel to bylina z rodziny konopiowatych. Jest to zdziczała roślina uprawna, która posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Stosowana jest w leczeniu wielu dolegliwości.

Rosnąc dziko łodyga chmielu osiąga długość 8 metrów, zaś na plantacjach nawet do 12 metrów. Łodyga pnąca, wije się zawsze w prawą stronę, nie znajdując podpory, płoży się. Liście chmielu maja kształt serca i barwę ciemnozieloną. Wyrastają naprzeciw siebie, na pędach głównych i bocznych. Liście sa dużo mniejsze w miejscach, gdzie wyrastają kwiaty, które z kolei przypominają kształtem szyszki roślin iglastych. Owocem chmielu jest orzeszek.

Chmiel występuje w Polsce na terenach wilgotnych, w zaroślach, łęgach, starych parkach, ogrodach i na terenie ruder. Rośnie zarówno pojedynczo, jak i w skupiskach.

Zbiór chmielu następuje zanim szyszki zupełnie dojrzeją. Najbardziej wartościowe są te w kolorze seledynowym, zbierane bez szypułek. Szyszki trzeba ususzyć, najlepiej w specjalnej suszarni, ale można także w piekarniku. Następnie trzeba z nich odsiać lupulinę, w której jest najwięcej cennych składników.

Szyszki chmielu wykorzystywane są przede wszystkim w przemyśle browarniczym. Roślinę wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków, szczególnie tych przeciwzmarszczkowych i opóźniających pojawianie się oznak starzenia skóry, a także do produkcji szamponów do włosów.

Najważniejsze jest jednak wykorzystanie chmielu jako rośliny o właściwościach leczniczych. Zawiera ona bowiem mnóstwo cennych z punktu widzenia medycyny składników, takich jak lupulina, flawonoidy, gorycze i olejki lotne. Dzięki zawartości tych substancji, chmiel ma właściwości uspokajające, bakteriostatyczne i moczopędne. Napary chmielu mogą bardzo pomóc osobom mającym trudności w zasypianiu. Można także przygotować poduszkę wypełnioną szyszkami chmielu, gdyż ich aromat działa nasennie. Chmiel korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie, likwiduje stany niepokoju, poprawia samopoczucie. Ponadto chmiel wspomaga prace układu pokarmowego, przyspieszając trawienie. Wyciąg z szyszek rośliny ma silne działanie bakteriobójcze, dlatego nadaje się do przemywania ran i trudno gojących się wrzodów. Stosowanie płukanek do włosów na bazie wyciągów z chmielu zapobiega wypadaniu włosów.





Kategoria: Zioła lecznicze | Wyświetlenia: 6348
poradnikdomowy



Słowa kluczowe: Chmiel | zioła | leczenie
Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu