Perz właściwy


Perz właściwy jest z jednaj strony trudnym do wyplenienia chwastem pospolitym, a z drugiej cennym ziołem leczniczym. Znajduje zastosowanie w leczeniu wielu uporczywych dolegliwości.

Perz rośnie na nieużytkach, w ogródkach, na łąkach i polanach. Przyjmuje się na wszystkich typach gleb. Wysokością sięga 80 centymetrów. Posiada długie, pełzające kłącza, wąskie liście i zielone kwiaty, kwitnie w okresie od czerwca do września.

Surowcem zielarskim są kłącza, nasiona i korzenie rośliny. Zbioru kłączy dokonuje się wczesną wiosną lub na jesieni. Po zerwaniu trzeba je dokładnie oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie. Następnie rozłożyć na drewnianej powierzchni przykrytej tkaniną i suszyć w przewiewnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Można także suszenie przeprowadzić w specjalnej suszarni do ziół. Po wysuszeniu kłącza przechowuje się w płóciennych woreczkach z dala od wilgoci.

Perz właściwy zawiera w swoim składzie wiele cennych z medycznego punktu widzenia substancji. Są nimi na przykład polisacharydy, olejki eteryczne, kleje roślinne, witaminę B, C, węglowodany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz krzemionka.

Roślina ta ma przede wszystkim właściwości moczopędne i uśmierzające ból. Najczęściej jest składnikiem leków używanych do leczenia schorzeń układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza czy cewki moczowej. Perz ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest również doskonałym lekiem na kamicę nerkową. Łagodzi podrażnienia i okaleczenia wywołane przez kamienie. Może także doprowadzić do ich rozpuszczenia, a na pewno zapobiegnie ich powiększaniu się.

Picie naparu z perzu właściwego może także pomóc w dolegliwościach zapalenia gruczołu krokowego. Roślina ma ponadto działanie żółciopędne. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, co jest szczególnie ważne przy leczeniu cukrzycy, trądziku młodzieńczego, dny moczanowej i choroby reumatycznej. Perzu używa się często w przypadkach zatruć i zakażeń.

Perz właściwy najczęściej przyjmuje się pod postacią wywaru. Jak go przyrządzić? Wystarczy zalać dwie łyżeczki ususzonych kłączy wodą, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Potem trzeba miksturę przecedzić i jest już ona gotowa do spożycia.





Kategoria: Zioła lecznicze | Wyświetlenia: 3009
poradnikdomowy



Słowa kluczowe: Perz właściwy | zioła | leczenie
Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur kleje do parkietów toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu