Perz właściwy


Perz właściwy jest z jednaj strony trudnym do wyplenienia chwastem pospolitym, a z drugiej cennym ziołem leczniczym. Znajduje zastosowanie w leczeniu wielu uporczywych dolegliwości.

Perz rośnie na nieużytkach, w ogródkach, na łąkach i polanach. Przyjmuje się na wszystkich typach gleb. Wysokością sięga 80 centymetrów. Posiada długie, pełzające kłącza, wąskie liście i zielone kwiaty, kwitnie w okresie od czerwca do września.

Surowcem zielarskim są kłącza, nasiona i korzenie rośliny. Zbioru kłączy dokonuje się wczesną wiosną lub na jesieni. Po zerwaniu trzeba je dokładnie oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie. Następnie rozłożyć na drewnianej powierzchni przykrytej tkaniną i suszyć w przewiewnym, suchym i zaciemnionym miejscu. Można także suszenie przeprowadzić w specjalnej suszarni do ziół. Po wysuszeniu kłącza przechowuje się w płóciennych woreczkach z dala od wilgoci.

Perz właściwy zawiera w swoim składzie wiele cennych z medycznego punktu widzenia substancji. Są nimi na przykład polisacharydy, olejki eteryczne, kleje roślinne, witaminę B, C, węglowodany, kwasy organiczne, sole mineralne oraz krzemionka.

Roślina ta ma przede wszystkim właściwości moczopędne i uśmierzające ból. Najczęściej jest składnikiem leków używanych do leczenia schorzeń układu moczowego, takich jak zapalenie pęcherza czy cewki moczowej. Perz ma działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest również doskonałym lekiem na kamicę nerkową. Łagodzi podrażnienia i okaleczenia wywołane przez kamienie. Może także doprowadzić do ich rozpuszczenia, a na pewno zapobiegnie ich powiększaniu się.

Picie naparu z perzu właściwego może także pomóc w dolegliwościach zapalenia gruczołu krokowego. Roślina ma ponadto działanie żółciopędne. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn, co jest szczególnie ważne przy leczeniu cukrzycy, trądziku młodzieńczego, dny moczanowej i choroby reumatycznej. Perzu używa się często w przypadkach zatruć i zakażeń.

Perz właściwy najczęściej przyjmuje się pod postacią wywaru. Jak go przyrządzić? Wystarczy zalać dwie łyżeczki ususzonych kłączy wodą, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Potem trzeba miksturę przecedzić i jest już ona gotowa do spożycia.





Kategoria: Zioła lecznicze | Wyświetlenia: 3441
poradnikdomowy



Słowa kluczowe: Perz właściwy | zioła | leczenie
Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
wózki sklepowe formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe Nawadnianie
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu