Przepisy na dania obiadowe z wieprzowiny


Dania obiadowe z wieprzowiny to nie tylko tradycyjne kotlety. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów. Dzięki temu urozmaicisz swoje menu.

Wieprzowina zapiekana w cieście.

Składniki na ciasto: 50 g margaryny; 250 dag mąki pszennej; 75 g masła; 1 ubite z solą jajko; 60 ml zimnej i osolonej wody.

Farsz zrobisz z: 3 pomidorów; 2 jajek ugotowanych na twardo; 2 cebul; 2 łyżek oliwy; 250 g mielonej wieprzowiny; 90 g czarnych oliwek bez pestek; soli i pieprzu.

Najpierw wsyp mąkę do naczynia, dodaj posiekane masło i margarynę. Nie mieszaj tego, włóż do zamrażarki misce na 10 minut. Zawartość miseczki przenieś do miski miksera. Miksuj, aż otrzymasz grudki przypominające okruchy chleba. Nie przerywaj miksowana i powoli dodawaj chłodną wodę – do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć. Wyłącz mikser i rękoma zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równie części i rozgnieć je na dwa grube placki. Placki nakryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo. Pomidory spraż, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Cebulę, jajka, oliwki należy posiekać. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, aż zmięknie i zacznie zmieniać kolor. Dorzuć pomidory. Smaż przez minutę i dodaj mielone mięso wieprzowe. Dobrze mieszaj, by mięso mielone się rozdzieliło. Gdy mięso będzie brązowe dodaj jajka, oliwki, ziele angielskie, pieprz i sól. Smaż na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki. Pierwszą część rozwałkuj na cienki placek. Przenieś go na blaszkę, nałóż na placek przygotowany farsz. Pozostaw wolny pasek wokół brzegu (około 3 cm). Na farszu ułóż drugi placek i dociśnij brzegi obu placków. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i posmaruj jajkiem ubitym z solą. Piec 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Smażona wieprzowina z cebulą, grzybami mun i sosem rybnym

Niezbędne składniki: 30 dag wieprzowiny (najlepiej karkówki); garść suszonych grzybów mun; 2 duże cebule; 4 łyżki oleju; 2 cebule dymki ze szczypiorkiem; 3 łyżki jasnego sosu sojowego, ½ łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu.

Sos wykonasz z: 2 szklanek niesłonego bulionu; 1 łyżka sosu chilli, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Z mięsa należy odkroić białe kawałki. Mięso pokrój na długie i cienkie paski. Włóż do miski, zalej sosem sojowym i odstaw. Zalane wrzątkiem grzyby mun gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ostygną, odkrój twarde ogonki. Tak przygotowane grzyby pokrój na cienkie paski. Cebulę pokrój na ósemki a dymkę pokrój na ukośne kawałki. Zimny bulion należy wymieszać z sosem chilli i mąką ziemniaczaną. W dużej patelni rozgrzej olej i włóż do niego mięso z sosem, w którym się marynowało. Smaż przez minutę, ciągle mieszając. Następnie dodaj cebule i samaż około 2 minuty. Gdy cebula się zeszkli a kawałki mięsa będą brązowe dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej sos rybny i dodaj dymkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę. Takie danie podawaj z ryżem. Warto je udekorować kiełkami czy natką pietruszki.

Potrawka z wieprzowiny ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki: 800 g wieprzowego schabu bez kości; 3 czerwone cebule; 2 łyżki masła; 125 g sera pleśniowego; 350 g liści szpinaku; 350 ml słodkiej śmietany (15%); kostka bulionu mięsnego niesolonego; natka pietruszki; sól i zmielony biały pieprz do smaku.

Mięso należy dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmaż je na patelni na złoty kolor i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój na wąskie łódki. Usmaż je na patelni w tłuszczu po mięsie na pól miękko. Dodaj śmietanę i liście szpinaku, kostkę bulionu i kawałki sera. Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Danie podaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną.

Zrazy wieprzowe z duszonymi grzybami

Składniki: 70 dag szynki wieprzowej; olej; mąka; pieprz; kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego; ½ kg grzybów leśnych (mogą być jednak pieczarki); duża cebula; łyżka masła; ½ szklanki śmietany (12%).

Mięso dokładnie umyj i potnij na plastry. Rozbij je tłuczkiem. Tak otrzymane kotlety oprósz pieprzem i mąką. Mięso obsmaż na bardzo gorącym oleju. Następnie kotlety przełóż do rondla, oprósz je solą, następnie dodaj rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego. Podlej wszystko niewielką ilością wody i duś do miękkości. Jeżeli będzie taka potrzeba to dolewaj wody by mięso się nie przypaliło. Oczyszczone grzyby pokrój na szerokie paski. Cebulę pokrój na piórka i zeszklij ją na maśle, dodaj grzyby. Duś pod przykryciem, aż wyparuje większość płynu. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem, dodaj połowę śmietany i duś przez ok. 20 minut. Resztę śmietany wymieszaj z łyżką mąki; dodaj ją do grzybów i wszystko zagotuj dokładnie mieszając. Zrazy podawaj z grzybami i ziemniakami.

Potrawy te zadowolą najwybredniejsze podniebienia.





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 1767
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
wózki sklepowe formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe Nawadnianie
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu