Przepisy na dania obiadowe z wieprzowiny


Dania obiadowe z wieprzowiny to nie tylko tradycyjne kotlety. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów. Dzięki temu urozmaicisz swoje menu.

Wieprzowina zapiekana w cieście.

Składniki na ciasto: 50 g margaryny; 250 dag mąki pszennej; 75 g masła; 1 ubite z solą jajko; 60 ml zimnej i osolonej wody.

Farsz zrobisz z: 3 pomidorów; 2 jajek ugotowanych na twardo; 2 cebul; 2 łyżek oliwy; 250 g mielonej wieprzowiny; 90 g czarnych oliwek bez pestek; soli i pieprzu.

Najpierw wsyp mąkę do naczynia, dodaj posiekane masło i margarynę. Nie mieszaj tego, włóż do zamrażarki misce na 10 minut. Zawartość miseczki przenieś do miski miksera. Miksuj, aż otrzymasz grudki przypominające okruchy chleba. Nie przerywaj miksowana i powoli dodawaj chłodną wodę – do momentu, gdy ciasto zacznie się łączyć. Wyłącz mikser i rękoma zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równie części i rozgnieć je na dwa grube placki. Placki nakryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie przygotuj farsz. Jajka ugotuj na twardo. Pomidory spraż, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Cebulę, jajka, oliwki należy posiekać. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, aż zmięknie i zacznie zmieniać kolor. Dorzuć pomidory. Smaż przez minutę i dodaj mielone mięso wieprzowe. Dobrze mieszaj, by mięso mielone się rozdzieliło. Gdy mięso będzie brązowe dodaj jajka, oliwki, ziele angielskie, pieprz i sól. Smaż na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki. Pierwszą część rozwałkuj na cienki placek. Przenieś go na blaszkę, nałóż na placek przygotowany farsz. Pozostaw wolny pasek wokół brzegu (około 3 cm). Na farszu ułóż drugi placek i dociśnij brzegi obu placków. Wierzch ciasta nakłuj widelcem i posmaruj jajkiem ubitym z solą. Piec 20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Smażona wieprzowina z cebulą, grzybami mun i sosem rybnym

Niezbędne składniki: 30 dag wieprzowiny (najlepiej karkówki); garść suszonych grzybów mun; 2 duże cebule; 4 łyżki oleju; 2 cebule dymki ze szczypiorkiem; 3 łyżki jasnego sosu sojowego, ½ łyżeczki zmielonego, czarnego pieprzu.

Sos wykonasz z: 2 szklanek niesłonego bulionu; 1 łyżka sosu chilli, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Z mięsa należy odkroić białe kawałki. Mięso pokrój na długie i cienkie paski. Włóż do miski, zalej sosem sojowym i odstaw. Zalane wrzątkiem grzyby mun gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ostygną, odkrój twarde ogonki. Tak przygotowane grzyby pokrój na cienkie paski. Cebulę pokrój na ósemki a dymkę pokrój na ukośne kawałki. Zimny bulion należy wymieszać z sosem chilli i mąką ziemniaczaną. W dużej patelni rozgrzej olej i włóż do niego mięso z sosem, w którym się marynowało. Smaż przez minutę, ciągle mieszając. Następnie dodaj cebule i samaż około 2 minuty. Gdy cebula się zeszkli a kawałki mięsa będą brązowe dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej sos rybny i dodaj dymkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę. Takie danie podawaj z ryżem. Warto je udekorować kiełkami czy natką pietruszki.

Potrawka z wieprzowiny ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki: 800 g wieprzowego schabu bez kości; 3 czerwone cebule; 2 łyżki masła; 125 g sera pleśniowego; 350 g liści szpinaku; 350 ml słodkiej śmietany (15%); kostka bulionu mięsnego niesolonego; natka pietruszki; sól i zmielony biały pieprz do smaku.

Mięso należy dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmaż je na patelni na złoty kolor i przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój na wąskie łódki. Usmaż je na patelni w tłuszczu po mięsie na pól miękko. Dodaj śmietanę i liście szpinaku, kostkę bulionu i kawałki sera. Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Danie podaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną.

Zrazy wieprzowe z duszonymi grzybami

Składniki: 70 dag szynki wieprzowej; olej; mąka; pieprz; kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego; ½ kg grzybów leśnych (mogą być jednak pieczarki); duża cebula; łyżka masła; ½ szklanki śmietany (12%).

Mięso dokładnie umyj i potnij na plastry. Rozbij je tłuczkiem. Tak otrzymane kotlety oprósz pieprzem i mąką. Mięso obsmaż na bardzo gorącym oleju. Następnie kotlety przełóż do rondla, oprósz je solą, następnie dodaj rozgniecione ziarna jałowca i ziela angielskiego. Podlej wszystko niewielką ilością wody i duś do miękkości. Jeżeli będzie taka potrzeba to dolewaj wody by mięso się nie przypaliło. Oczyszczone grzyby pokrój na szerokie paski. Cebulę pokrój na piórka i zeszklij ją na maśle, dodaj grzyby. Duś pod przykryciem, aż wyparuje większość płynu. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem, dodaj połowę śmietany i duś przez ok. 20 minut. Resztę śmietany wymieszaj z łyżką mąki; dodaj ją do grzybów i wszystko zagotuj dokładnie mieszając. Zrazy podawaj z grzybami i ziemniakami.

Potrawy te zadowolą najwybredniejsze podniebienia.





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 1722
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur kleje do parkietów toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu