Przepisy na wyborną kaczkę


Specjalna okazja? Zastanawiasz się, co ugotować? Poniżej znajdziesz przepisy na wyborną kaczkę. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich twoich gości.

Kaczka nadziewana bakaliami

Składniki: 1 kaczka; 25 dkg suszonych jabłek; 25 dkg suszonych moreli; 25 dkg suszonych śliwek; 10 dkg rodzynek; 1 łyżeczka rozmarynu; ½ łyżeczki czerwonej papryki; 2 łyżki masła oraz pieprz i sól do smaku.

Paprykę, rozmaryn, sól i pieprz wymieszaj razem w miseczce. Tak otrzymana mieszanką natrzyj staranie kaczkę na zewnątrz i od zewnątrz. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Suszone owoce zalej wrzątkiem, po chwili odsącz i napełnij nimi środek kaczki oraz dodaj masło. Podlej wodą. Piec około 1, 5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj kaczkę wytapiającym się sosem. Gotowa kaczkę podziel na porcje. Do każdej porcji dołóż bakalie i polej uzyskanym podczas pieczenia sosem. Danie warto udekorować gałązkami rozmarynu.

Piersi kaczki po pekińsku

Składniki: podwójna pierś kaczki.

Marynata: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki miodu; pół łyżeczki czosnku granulowanego; łyżeczka czerwonej papryki (mielonej), łyżka octu balsamicznego; szczypta imbiru; szczypta soli; szczypta pieprzu; szczypta cynamonu; szczypta mielonej kolendry.

Pozostałe składniki: 4 łyżki oleju sezamowego (do smażenia); główka kapusty pekińskiej; duża czerwona papryka; sos sojowy; 2/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; czosnek granulowany; kilka kropel octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku oraz opakowanie makaronu ryżowego.

Filety ze skórka pokrój wszerz na półplastry. Marynatę przygotujesz następująco: do szklanki dodaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Piersi włóż do naczynia, polej marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na noc. Niezbyt drobno poszatkuj kapustę pekińską, obraną paprykę pokrój na mniejsze słupki. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, wrzuć piersi i smaż z obydwu stron, po ok. 5 minut z każdej, aż mięso zmieni kolor, po czym owiń w folię do pieczenia i pozostaw na 30 minut. Na tłuszcz, w którym smażyłaś filety wrzuć paprykę i kapustę. Przypraw to sosem sojowym, papryką, czosnkiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku. Smaż na średnim ogniu, często mieszając aż warzywa będą miękkie, jeśli będzie taka potrzeba – dopraw do smaku. Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Odcedź i podaj na gorąco razem z mięsem z kaczki oraz usmażonymi warzywami.

Filet z kaczki

Składniki: 2 filety z kaczki; ½ kwaśnego jabłka; 1 cebula; 2 małe suszone strączki chilli; sól, maggi, vegeta oraz mąka pszenna.

Ponacinaj filety z kaczki. Posól, włóż stroną od skóry na minimalną ilość rozgrzanego oleju. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz połówkę jabłka ze skórką. Smaż mięso z obydwu stron aż osiągnie złocisty kolor. Zalej jedną szklanka gorącej wody z dodatkiem vegety i chilli, duś pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Sos przecedź przez sitko, dopraw do smaku i zapraw mąką pszenną wymieszaną w wodzie. Mięso pokrój na plasterki, polej sosem. Podawaj wedle uznania.

Gulasz z kaczki podawany na talerzykach makaronowych

Składniki na gulasz: 2 piersi z kaczki; 3 łyżki sosu sojowego; pieprz i sól do smaku; 1 łyżeczka oleju sezamowego; ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków; ½ duży ząbek czosnku; ½  łyżeczki imbiru w proszku; ½ czerwonej cebuli; szklanka bulionu drobiowego; ½ łyżki sherry wytrawnego; ½  puszki czerwonej fasoli; 1 łyżka mąki; ½ świeżego ogórka; olej do smażenia.

Składniki na 2 talerzyki makaronowe: 150 g makaronu pszennego nitki; 4 jajka oraz sól i pieprz.

Przygotuj marynatę w następujący sposób: wymieszaj łyżkę sosu sojowego z przyprawą 5 smaków, pieprzem i solą. Polej marynatą piersi kaczki pokrojone w paski, dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut. W tym czasie ugotuj makron, posiekaj drobno cebulę i czosnek, a ogórka pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, ułóż kawałki kaczki. Smaż aż mięso się zarumieni, wyjmij a patelnie oczyść. Dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju. Wrzuć czosnek, imbir i cebulę. Smaż jedną minutę, dodaj mięso. Dokładnie wszystko wymieszaj, zalej 2 łyżkami sherry, pozostałym sosem sojowym oraz bulionem drobiowym. Duś pod przykryciem ok. 45 minut. Na końcu zagęść danie mąką, dodaj odsączoną fasolę i pokrojony w słupki ogórek. Talerzyki makaronowe zrobisz następująco: wymieszaj wszystkie składniki i usmaż dwa placki. Gulasz podawaj na otrzymanych talerzykach makaronowych. Danie taki można również podawać bardziej tradycyjnie: z ziemniakami lub kluskami.

Kaczka pieczona w pomarańczach

Składniki: duża kaczka; 10 dag cukru; 15 dag masła; 1 kg pomarańczy; 50 ml białego wytrawnego wina; bulion; 10 ml bulionu pomarańczowego; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; sól; pieprz oraz majeranek.

Wypłukaną kaczkę natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 250°C, polewaj wytwarzającym się sosem. Pod koniec dodaj część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze podsmaż na maśle, dodaj odrobinę startej skórki. Wlej bulion, likier i wino. Podgotuj. Dodaj karmel (rozpuść cukier i smaż, aż będzie maił lekko brązowy kolor), zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością wody. Kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń kości i podziel na porcje. Na talerzach połóż kawałki mięsa, obłóż cząstkami pomarańczy i polej sosem.

Koniecznie wypróbuj te przepisy. Dzięki temu zrobisz wspaniały obiad.





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 2866
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu