Przepisy na wyborną kaczkę


Specjalna okazja? Zastanawiasz się, co ugotować? Poniżej znajdziesz przepisy na wyborną kaczkę. Taki obiad na pewno zachwyci wszystkich twoich gości.

Kaczka nadziewana bakaliami

Składniki: 1 kaczka; 25 dkg suszonych jabłek; 25 dkg suszonych moreli; 25 dkg suszonych śliwek; 10 dkg rodzynek; 1 łyżeczka rozmarynu; ½ łyżeczki czerwonej papryki; 2 łyżki masła oraz pieprz i sól do smaku.

Paprykę, rozmaryn, sól i pieprz wymieszaj razem w miseczce. Tak otrzymana mieszanką natrzyj staranie kaczkę na zewnątrz i od zewnątrz. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Suszone owoce zalej wrzątkiem, po chwili odsącz i napełnij nimi środek kaczki oraz dodaj masło. Podlej wodą. Piec około 1, 5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj kaczkę wytapiającym się sosem. Gotowa kaczkę podziel na porcje. Do każdej porcji dołóż bakalie i polej uzyskanym podczas pieczenia sosem. Danie warto udekorować gałązkami rozmarynu.

Piersi kaczki po pekińsku

Składniki: podwójna pierś kaczki.

Marynata: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki miodu; pół łyżeczki czosnku granulowanego; łyżeczka czerwonej papryki (mielonej), łyżka octu balsamicznego; szczypta imbiru; szczypta soli; szczypta pieprzu; szczypta cynamonu; szczypta mielonej kolendry.

Pozostałe składniki: 4 łyżki oleju sezamowego (do smażenia); główka kapusty pekińskiej; duża czerwona papryka; sos sojowy; 2/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; czosnek granulowany; kilka kropel octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku oraz opakowanie makaronu ryżowego.

Filety ze skórka pokrój wszerz na półplastry. Marynatę przygotujesz następująco: do szklanki dodaj wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Piersi włóż do naczynia, polej marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na noc. Niezbyt drobno poszatkuj kapustę pekińską, obraną paprykę pokrój na mniejsze słupki. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, wrzuć piersi i smaż z obydwu stron, po ok. 5 minut z każdej, aż mięso zmieni kolor, po czym owiń w folię do pieczenia i pozostaw na 30 minut. Na tłuszcz, w którym smażyłaś filety wrzuć paprykę i kapustę. Przypraw to sosem sojowym, papryką, czosnkiem, octem balsamicznym, solą i pieprzem do smaku. Smaż na średnim ogniu, często mieszając aż warzywa będą miękkie, jeśli będzie taka potrzeba – dopraw do smaku. Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Odcedź i podaj na gorąco razem z mięsem z kaczki oraz usmażonymi warzywami.

Filet z kaczki

Składniki: 2 filety z kaczki; ½ kwaśnego jabłka; 1 cebula; 2 małe suszone strączki chilli; sól, maggi, vegeta oraz mąka pszenna.

Ponacinaj filety z kaczki. Posól, włóż stroną od skóry na minimalną ilość rozgrzanego oleju. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz połówkę jabłka ze skórką. Smaż mięso z obydwu stron aż osiągnie złocisty kolor. Zalej jedną szklanka gorącej wody z dodatkiem vegety i chilli, duś pod przykryciem przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 230°C. Sos przecedź przez sitko, dopraw do smaku i zapraw mąką pszenną wymieszaną w wodzie. Mięso pokrój na plasterki, polej sosem. Podawaj wedle uznania.

Gulasz z kaczki podawany na talerzykach makaronowych

Składniki na gulasz: 2 piersi z kaczki; 3 łyżki sosu sojowego; pieprz i sól do smaku; 1 łyżeczka oleju sezamowego; ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków; ½ duży ząbek czosnku; ½  łyżeczki imbiru w proszku; ½ czerwonej cebuli; szklanka bulionu drobiowego; ½ łyżki sherry wytrawnego; ½  puszki czerwonej fasoli; 1 łyżka mąki; ½ świeżego ogórka; olej do smażenia.

Składniki na 2 talerzyki makaronowe: 150 g makaronu pszennego nitki; 4 jajka oraz sól i pieprz.

Przygotuj marynatę w następujący sposób: wymieszaj łyżkę sosu sojowego z przyprawą 5 smaków, pieprzem i solą. Polej marynatą piersi kaczki pokrojone w paski, dobrze wymieszaj i pozostaw na 20 minut. W tym czasie ugotuj makron, posiekaj drobno cebulę i czosnek, a ogórka pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, ułóż kawałki kaczki. Smaż aż mięso się zarumieni, wyjmij a patelnie oczyść. Dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oleju. Wrzuć czosnek, imbir i cebulę. Smaż jedną minutę, dodaj mięso. Dokładnie wszystko wymieszaj, zalej 2 łyżkami sherry, pozostałym sosem sojowym oraz bulionem drobiowym. Duś pod przykryciem ok. 45 minut. Na końcu zagęść danie mąką, dodaj odsączoną fasolę i pokrojony w słupki ogórek. Talerzyki makaronowe zrobisz następująco: wymieszaj wszystkie składniki i usmaż dwa placki. Gulasz podawaj na otrzymanych talerzykach makaronowych. Danie taki można również podawać bardziej tradycyjnie: z ziemniakami lub kluskami.

Kaczka pieczona w pomarańczach

Składniki: duża kaczka; 10 dag cukru; 15 dag masła; 1 kg pomarańczy; 50 ml białego wytrawnego wina; bulion; 10 ml bulionu pomarańczowego; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; sól; pieprz oraz majeranek.

Wypłukaną kaczkę natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 250°C, polewaj wytwarzającym się sosem. Pod koniec dodaj część obranych i pokrojonych pomarańczy. Pozostałe pomarańcze podsmaż na maśle, dodaj odrobinę startej skórki. Wlej bulion, likier i wino. Podgotuj. Dodaj karmel (rozpuść cukier i smaż, aż będzie maił lekko brązowy kolor), zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną z małą ilością wody. Kaczkę wyjmij z piekarnika, usuń kości i podziel na porcje. Na talerzach połóż kawałki mięsa, obłóż cząstkami pomarańczy i polej sosem.

Koniecznie wypróbuj te przepisy. Dzięki temu zrobisz wspaniały obiad.





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 3005
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
sklep medyczny kielce wózki sklepowe formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe Nawadnianie
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu