Przepisy na dania z owocami morza


Zastanawiasz się, co zrobić na wykwintny obiad? Warto skusić się na dania z owocami morza. Takie potrawy zaskoczą wszystkich twoich gości. Nigdy nie robiłaś takich potraw? Nie martw się – przepisy są bardzo łatwe.

Smażone kalmary

Składniki na dwie porcje: ½ kg oczyszczonych kalmarów, 150 g mąki ryżowej, sól morska, 2 łyżeczki przyprawy chilli, 10 gałązek kolendry, 2 lekko ubite jajka białek. Dodatkowo potrzebujesz czosnkowy sos oraz frytki. Kalmary pokrój w wąskie paski, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj mąkę, chilli i sól. Olej rozgrzej w garnku i delikatnie włóż kolendrę (uważaj, bo olej może pryskać). Smaż 10 sekund aż będzie chrupiąca, a następnie wyjmij na ręcznik papierowy. Kalmary zanurz w białkach i obtocz w mącznej mieszance. Należy strzepać nadmiar mąki (możesz to zrobić na sitku). Smaż w dobrze rozgrzanym oleju przez 2 minuty na lekko złoty kolor. Wyjmuj je na ręcznik papierowy. Podawaj posypane chrupką kolendrą, sosem czosnkowym, frytkami oraz solą morską.

Chrupiące krewetki z makaronem

Składniki: krewetki, 75 g orientalnego makaronu (np. sojowy), olej do smażenia, mango, sos słodko – kwaśny, świeża papryczka chilli, ocet ryżowy, cukier. Makaron gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Krewetki wyjmij z pancerzyków i usuń ze środka przewód pokarmowy. Tak przygotowane krewetki nadziej na patyczki od szaszłyków, posól. Na krewetce połóż plasterek mango. Całość owiń nitkami makaronu. Smażyć w woku, w głębokim tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. W osobnej miseczce podaj sos do maczania z octu ryżowego, odrobiny cukru oraz pokrojonej papryczki chilli.

Owoce morza z warzywami i ryżem

Składniki: 3 szklanek ugotowanego ryżu na sypko, ½ kg owoców morza, 2 łyżki masła, 2 marchewki, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 pietruszkę, 2 łyżeczki przyprawy curry, olej, 1 szklanka bulionu oraz liść laurowy. Owoce morza umyj, osącz i podsmaż na patelni. Warzywa obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj liść laurowy i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie odcedź wywar. Na uzyskanym wywarze ugotuj ryż. Dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę curry. Gdy ryż będzie sypki, połącz go z owocami morza i ugotowanymi warzywami. Dodaj do tego resztę masła i groszek z puszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krewetki ze świderkami

Składniki: 500 g mrożonych krewetek koktajlowych, 3 cebule, 400 g makaronu świderki, ½ szklanki białego wina wytrawnego, 2 pomidory, 200 ml śmietanki 36%, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy. Makaron ugotuj al dente. Rozmrożone krewetki obsmaż na patelni z rozgrzanym masłem krewetki muszą się zarumienić. Zachowaj krewetki wraz z sosem. Posiekaną dymkę i czosnek obsmaż na oliwie, dolej wino i gotuj aż połowa nie wyparuje. Całość należy skropić wodą i dodać śmietanę. Gotuj, dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Możesz jeszcze raz doprawić do smaku. Makaron zmieszaj z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.

Makaron z małżami i szynką parmeńską

Składniki: 200 g grubego makaronu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g tartego sera. Małże: 24 mrożone małże bez muszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku posiekany w kosteczkę, 1 mała cebula pokrojona w kosteczkę, 1/3 szklanki białego wina, 1 łyżka sosu rybnego, szczypta ostrej papryczki chilli, pieprz i sól do smaku. Szynka parmeńska: 120 g pokrojonej szynki parmeńskiej oraz 250 ml śmietanki kremowej 30%. Małże należy rozmrozić. Oderwij nitki wystające ze środka każdej małży. Małże opłucz i osusz. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę na wolnym ogniu (około 3 minuty), dodaj czosnek a po upływie minuty włóż małże. Smaż przez 3 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Wlej wino i sos rybny, odparuj. Dopraw papryczką chilli, pieprzem oraz solą. Przykryj i odstaw z ognia. Z szynki odetnij twardą skórkę, pokrój ją na małe kawałki i włóż na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką oleju. Smaż na bardzo małym ogniu przez 2 minuty aż tłuszcz się wytopi. Skórkę zdejmij z patelni i pozostaw do dekoracji. Na tą samą patelnię włóż pokrojona w paski szynkę i smaż minutę na małym ogniu. Wlej do tego śmietanę i zagotuj. Przelej do rondelka z małżami, dodaj natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Chwile podgotuj, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odsącz, włóż na 4 głębokie talerze, polej gorącym sosem, posyp startym serem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec udekoruj skórką z szynki. Możesz do tego dania użyć również świeżych małży. Musisz je jednak najpierw obgotować w samej wodzie lub winie, aby się otworzyły. Należy je gotować w szerokim rondlu na dużym ogniu pod przykryciem aż muszle się otworzą. Potrwa to około 5 minut. Zaraz po otwarciu zdejmij je z ognia. Ważne jest, by nie gotowały się zbyt długo gdyż mięso wtedy stwardnieje i straci smak.

Warto eksperymentować w kuchni, więc zdecyduj się na zrobienie dań z owoców morza. Są one bardzo smaczne i doskonale się sprawdzą, gdy chcesz zrobić wytworny obiad. Smacznego!





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 3587
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
wózki sklepowe formy do betonu zgrzewanie rur klej do parkietu czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe Nawadnianie
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu