Przepisy na dania z owocami morza


Zastanawiasz się, co zrobić na wykwintny obiad? Warto skusić się na dania z owocami morza. Takie potrawy zaskoczą wszystkich twoich gości. Nigdy nie robiłaś takich potraw? Nie martw się – przepisy są bardzo łatwe.

Smażone kalmary

Składniki na dwie porcje: ½ kg oczyszczonych kalmarów, 150 g mąki ryżowej, sól morska, 2 łyżeczki przyprawy chilli, 10 gałązek kolendry, 2 lekko ubite jajka białek. Dodatkowo potrzebujesz czosnkowy sos oraz frytki. Kalmary pokrój w wąskie paski, umyj i osusz. W miseczce wymieszaj mąkę, chilli i sól. Olej rozgrzej w garnku i delikatnie włóż kolendrę (uważaj, bo olej może pryskać). Smaż 10 sekund aż będzie chrupiąca, a następnie wyjmij na ręcznik papierowy. Kalmary zanurz w białkach i obtocz w mącznej mieszance. Należy strzepać nadmiar mąki (możesz to zrobić na sitku). Smaż w dobrze rozgrzanym oleju przez 2 minuty na lekko złoty kolor. Wyjmuj je na ręcznik papierowy. Podawaj posypane chrupką kolendrą, sosem czosnkowym, frytkami oraz solą morską.

Chrupiące krewetki z makaronem

Składniki: krewetki, 75 g orientalnego makaronu (np. sojowy), olej do smażenia, mango, sos słodko – kwaśny, świeża papryczka chilli, ocet ryżowy, cukier. Makaron gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedź i przelej zimną wodą. Krewetki wyjmij z pancerzyków i usuń ze środka przewód pokarmowy. Tak przygotowane krewetki nadziej na patyczki od szaszłyków, posól. Na krewetce połóż plasterek mango. Całość owiń nitkami makaronu. Smażyć w woku, w głębokim tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. W osobnej miseczce podaj sos do maczania z octu ryżowego, odrobiny cukru oraz pokrojonej papryczki chilli.

Owoce morza z warzywami i ryżem

Składniki: 3 szklanek ugotowanego ryżu na sypko, ½ kg owoców morza, 2 łyżki masła, 2 marchewki, 1 puszkę groszku konserwowego, 1 pietruszkę, 2 łyżeczki przyprawy curry, olej, 1 szklanka bulionu oraz liść laurowy. Owoce morza umyj, osącz i podsmaż na patelni. Warzywa obierz i pokrój w małą kosteczkę, dodaj liść laurowy i zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie odcedź wywar. Na uzyskanym wywarze ugotuj ryż. Dodaj łyżeczkę masła i łyżeczkę curry. Gdy ryż będzie sypki, połącz go z owocami morza i ugotowanymi warzywami. Dodaj do tego resztę masła i groszek z puszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krewetki ze świderkami

Składniki: 500 g mrożonych krewetek koktajlowych, 3 cebule, 400 g makaronu świderki, ½ szklanki białego wina wytrawnego, 2 pomidory, 200 ml śmietanki 36%, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy. Makaron ugotuj al dente. Rozmrożone krewetki obsmaż na patelni z rozgrzanym masłem krewetki muszą się zarumienić. Zachowaj krewetki wraz z sosem. Posiekaną dymkę i czosnek obsmaż na oliwie, dolej wino i gotuj aż połowa nie wyparuje. Całość należy skropić wodą i dodać śmietanę. Gotuj, dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Możesz jeszcze raz doprawić do smaku. Makaron zmieszaj z krewetkami, pomidorami i winnym sosem.

Makaron z małżami i szynką parmeńską

Składniki: 200 g grubego makaronu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 100 g tartego sera. Małże: 24 mrożone małże bez muszki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku posiekany w kosteczkę, 1 mała cebula pokrojona w kosteczkę, 1/3 szklanki białego wina, 1 łyżka sosu rybnego, szczypta ostrej papryczki chilli, pieprz i sól do smaku. Szynka parmeńska: 120 g pokrojonej szynki parmeńskiej oraz 250 ml śmietanki kremowej 30%. Małże należy rozmrozić. Oderwij nitki wystające ze środka każdej małży. Małże opłucz i osusz. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę na wolnym ogniu (około 3 minuty), dodaj czosnek a po upływie minuty włóż małże. Smaż przez 3 minuty, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Wlej wino i sos rybny, odparuj. Dopraw papryczką chilli, pieprzem oraz solą. Przykryj i odstaw z ognia. Z szynki odetnij twardą skórkę, pokrój ją na małe kawałki i włóż na rozgrzaną patelnię z jedną łyżeczką oleju. Smaż na bardzo małym ogniu przez 2 minuty aż tłuszcz się wytopi. Skórkę zdejmij z patelni i pozostaw do dekoracji. Na tą samą patelnię włóż pokrojona w paski szynkę i smaż minutę na małym ogniu. Wlej do tego śmietanę i zagotuj. Przelej do rondelka z małżami, dodaj natkę pietruszki, całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Chwile podgotuj, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odsącz, włóż na 4 głębokie talerze, polej gorącym sosem, posyp startym serem oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec udekoruj skórką z szynki. Możesz do tego dania użyć również świeżych małży. Musisz je jednak najpierw obgotować w samej wodzie lub winie, aby się otworzyły. Należy je gotować w szerokim rondlu na dużym ogniu pod przykryciem aż muszle się otworzą. Potrwa to około 5 minut. Zaraz po otwarciu zdejmij je z ognia. Ważne jest, by nie gotowały się zbyt długo gdyż mięso wtedy stwardnieje i straci smak.

Warto eksperymentować w kuchni, więc zdecyduj się na zrobienie dań z owoców morza. Są one bardzo smaczne i doskonale się sprawdzą, gdy chcesz zrobić wytworny obiad. Smacznego!





Kategoria: Przepisy na dania obiadowe | Wyświetlenia: 3228
poradnikdomowy



Kontakt Regulamin Poradnik domowy
En De Użytkownicy Logowanie Rejestracja
hotel kielce wózki sklepowe peeling medyczny kraków formy do betonu zgrzewanie rur kleje do parkietów toczenie cnc czyściwa przemysłowe tkaniny pościelowe elastomery Nawadnianie zbiorniki paliwa
Copyright © 2010-2011 Poradnik-domowy.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu